Ελληνικά » Επιστημονική δραστηριότητα

Επιστημονική δραστηριότητα

Το εργαστήριο έχει πραγματοποιήσει από το έτος ίδρυσής του έως σήμερα συνέδρια και ομιλίες, συμπόσια, και επιστημονικές εκδηλώσεις σε συνδιοργάνωση με φορείς όπως το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Γκαίτε, την πρεσβεία της Αυστρίας και άλλους φορείς.

Οι παραπάνω δράσεις αφορούν στα γνωστικά αντικείμενα της φιλοσοφίας, των διεθνών σχέσεων, της πολιτικής επιστήμης κ.α.

 

Ενδεικτικές δράσεις:

Κύκλος κινηματογραφικών προβολών και εισηγήσεων με θέμα: «Βλέμμα στο Φασισμό ΙΙ». Συνδιοργάνωση με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe και του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
Μάιος – Ιούλιος 2014. Ταινιοθήκη της Ελλάδoς, Ιερά Οδός 48, Kεραμεικός, Αθήνα και Ίδρυμα Κακογιάννη, Πειραιώς 206, Αθήνα.

Κύκλος κινηματογραφικών προβολών και εισηγήσεων με θέμα: «Βλέμμα στο Φασισμό Ι». Συνδιοργάνωση με το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» (ΕΚΠΑ).
Απρίλιος – Μάιος 2013, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48, Kεραμεικός, Αθήνα.

Ομιλία του Καθηγητή Φιλοσοφίας Andreas Arndt με τίτλο «Ο Χέγκελ, ο Μαρξ και η Ελευθερία». Συνδιοργάνωση με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας και την ομάδα εργασίας για τη μελέτη της Φιλοσοφίας των Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
2 Ιουλίου 2014, 18:00-21:00, αμφιθέατρο Αργυριάδη, Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30.

Συνέδριο για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Χάινριχ φον Κλάιστ. Συνδιοργάνωση με το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
8-10 Δεκεμβρίου 2011, Νέο Αμφιθέατρο, Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30.

Έτος Kant. Συνέδριο για την αιώνια ειρήνη. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe Αθηνών.
6 - 9 Δεκεμβρίου 2004, Αμφιθέατρο Ιωάννη Δρακοπούλου, Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30.

Η Ευρώπη σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Συνδιοργάνωση με το ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), την πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
25 Μαΐου 2006, Αμφιθέατρο Ιωάννη Δρακοπούλου, Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30.

Η αναζήτηση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας. Συνδιοργάνωση με το ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), και την πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα.
12 Ιανουαρίου 2006, Αμφιθέατρο Ιωάννη Δρακοπούλου, Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30.

Αυστρία και Ελλάδα : Μία Ενεργός Πολιτική για τα Βαλκάνια. Συμπόσιο σε συνδιοργάνωση με το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ), και την πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα επ΄ ευκαιρία της συμπληρώσεως «60 χρόνων της Δημοκρατίας της Αυστρίας, 50 χρόνων από την Συνθήκη σύστασης του Αυστριακού Κράτους και 10 χρόνων ένταξης στην Ε.Ε.».
26 Μαΐου 2005, ώρα 18.00, Αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών, Οδός Ακαδημίας 1).

Το πνεύμα του Διαφωτισμού στη νεωτερικότητα. Συμπόσιο σε συνδιοργάνωση με το Goethe-Institut, το Εργαστήριο Ελληνογερμανικών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, το περιοδικό «Αξιολογικά» και το Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα.
8 Νοεμβρίου 2007, Αμφιθέατρο Δρακοπούλου, Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 50 (συμπόσιο για τον Hegel, 200ή επέτειος από την έκδοση της "Φαινομενολογίας του Πνεύματος" του Χέγκελ).

Ενημερωτική συνάντηση με θέμα τις ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Συνδιοργάνωση με την Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD). Εισηγητής ο Διευθυντής της DAAD στην Αθήνα κ. Alexander Roggenkamp (στην ελληνική γλώσσα).
30 Νοεμβρίου 2011, στις 19:00, στο αμφιθέατρο 13 της ΝΟΠΕ, Σίνα 3, 7ος όροφος.

Διάλεξη με θέμα «Η επίδραση του πολιτισμού στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» με ομιλήτρια την κα Stefanie-Vera Kockot, Λέκτορα του Πανεπιστημίου Lüneburg.
2 Ιουλίου 2004, Αιόλου 42, 2ος όροφος.

Διάλεξη με θέμα ‘Το ομοσπονδιακό πολιτικό σύστημα της Γερμανίας στο πλαίσιο των πολιτισμικών εργασιών‘ με ομιλητή τον Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Dr. Albert Spiegel.
30 Νοέμβρίου 2004, αίθουσα Δρακοπούλου, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διδασκαλία προπτυχιακού μαθήματος στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με τίτλο "Η μεταπολεμική Γερμανία: εξωτερική πολιτική, οικονομία και κοινωνία". Ακαδημαικά έτη: 2004-5 [Π. Βαρβαρούσης & S.V.Kockot), 2005-6, 2007-8, 2008-9 και 2009-10 [Π. Βαρβαρούσης].