Εικόνες της Γερμανίας στην Ελλάδα κατά τη Διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου: Λόγοι, Προσλήψεις και Προπαγάνδα, 1914-1918
Το ερευνητικό έργο
Το ερευνητικό έργο «Εικόνες της Γερμανίας στην Ελλάδα κατά τη Διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου: Λόγοι, Προσλήψεις και Προπαγάνδα, 1914-1918» (2020-σήμερα) πραγματοποιείται από το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνογερμανικών Σχέσεων σε συνεργασία με το Κέντρο Νέου Ελληνισμού (Centrum Modernes Griechenland/CeMoG) του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου (Freie Universität Berlin).
Το ερευνητικό έργο επιχειρεί να αναδείξει ποικίλες όψεις των ελληνογερμανικών σχέσεων στα χρόνια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η διπλωματική και πολιτική ιστορία της περιόδου έχει φωτίσει σημαντικές πτυχές του θέματος, με έμφαση στον Εθνικό Διχασμό και στις σχέσεις της Ελλάδας με τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ερωτήματα που μένει να απαντηθούν στο επίπεδο των μαζικών πεποιθήσεων, όπως για παράδειγμα η αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτισμικών στερεοτύπων και ιδεολογίας αναφορικά με τις προσλήψεις των ευρωπαϊκών μεγάλων δυνάμεων από την ελληνική κοινή γνώμη.
Το παρόν έργο φιλοδοξεί να συμβάλλει σε αυτή τη συζήτηση ανασυγκροτώντας την εικόνα της Γερμανίας στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1914-1918. Η εικόνα αυτή περιλαμβάνει επιμέρους συνιστώσες όπως είναι οι προσλήψεις για το γερμανικό κράτος, τη γερμανική κουλτούρα και τον γερμανικό εθνικό χαρακτήρα, αλλά για την ιστορική σχέση των δύο χωρών. Για το σκοπό αυτό, η έρευνα εστιάζει στα επίπεδα του πολιτικού λόγου, της προπαγάνδας και πολιτιστικών δράσεων.
Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα επιχειρεί να διερευνήσει τις κυρίαρχες προσλήψεις, στην ελληνική κοινωνία, με άξονα τη μελέτη του πολιτικού λόγου και του λόγου του Τύπου. Η εικόνα της Γερμανίας, στο πλαίσιο αυτών των λόγων, αναλύεται με αναφορά στην ιδεολογική ταυτότητα των δρώντων και στα χαρακτηριστικά της ελληνικής δημόσιας συζήτησης, εστιάζοντας στην κεντρική διαίρεση βενιζελισμού- αντιβενιζελισμού.
Ξεχωριστό αντικείμενο μελέτης, στο πλαίσιο της έρευνας, αποτελεί η βρετανική, αντιγερμανική, προπαγάνδα στην Ελλάδα κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, προκειμένου να αναδειχθεί η συμβολή της στην κατασκευή της έννοιας του ‘Γερμανού εχθρού’, σε συνάφεια με τις ιδεολογικές διεργασίες στην ελληνική κοινωνία.
Η ερευνητική ομάδα
Επιστημονικά Υπεύθυνη: | Ζηνοβία (Τζένη) Λιαλιούτη - Κύρια ερευνήτρια |
Μέλη Ερευνητικής Ομάδας: | Γεώργιος Γιαννακόπουλος - Ερευνητής |
Ιάσων Ζαρίκος - Ερευνητής | |
Ρεβέκκα Κεφαλέα - Ερευνήτρια, Υπεύθυνη ψηφιακής επιμέλειας | |
Δημήτρης Φλεβάρης - Ερευνητής | |
Συντονισμός | Διοικητική Υποστήριξη: | Δάφνη Γαλάνη |
Δημοσιεύσεις - Κείμενα Εργασίας
Δείτε τη Σειρά Κειμένων Εργασίας: Εικόνες της Γερμανίας στην Ελλάδα κατά τη Διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου.
Ιστοσελίδα του έργου
Η ιστοσελίδα του έργου https://imagergreatwar.hcommons.org περιλαμβάνει:
- Μια σύντομη περιγραφή του ερευνητικού έργου και των συνεργαζόμενων φορέων.
- Μια ψηφιακή βιβλιοθήκη με τα αποτελέσματα του έργου (κείμενα εργασίας, βιβλιογραφία, πληθοποριστική Έρευνα Πολιτιστικών Δεδομένων κ.λπ.).
- Ανακοινώσεις/νέα για μελλοντικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις.
- Σύντομες περιγραφές παρελθοντικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων.
- Επιμελημένο περιεχόμενο το οποίο αναδεικνύει ενδιαφέρουσες ιστορίες και γεγονότα σχετικά με τις εικόνες της Γερμανίας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου με τη χρήση ενός πλούσιου εικονογραφικού και οπτικοακουστικού περιεχομένου, διαθέσιμου σε ψηφιακές συλλογές, ιστότοπους και αποθετήρια ανοικτής πρόσβασης.
- Δελτία Τύπου.
Η ιστοσελίδα είναι σχεδιασμένη ώστε να λειτουργεί ως Ανοικτός Εκπαιδευτικός Πόρος τόσο για την ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και για το ευρύτερο κοινό, και φιλοξενείται δωρεάν στην πλατφόρμα Humanities Commons με στόχο:
- την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της ιστοσελίδας μετά το τέλος της χρηματοδότησης.
- την ευρύτερη δυνατή διάχυση και επανάχρηση των αποτελεσμάτων του έργου.
- την καλλιέργεια της ‘ανοικτότητας’ και της δημιουργικοτητας, αλλά και τη συνεισφορά στο ανοικτό κίνημα.
Χρηματοδότηση
Την περίοδο 2022-2023, το ερευνητικό έργο «Εικόνες της Γερμανίας στην Ελλάδα κατά τη Διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου: Λόγοι, Προσλήψεις και Προπαγάνδα, 1914-1918» χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον. |